Kikärtsbiffar med sötpotatispommes och avocadosalsa

Alltså det här var så gott så jag tjoade till vid första tuggan. Mums! Jag älskar sötpotatis och som pommes är de supergoda. De blir mjukare än vanlig potatis, men har mycket bättre GI-värde och är dessutom godare. Avocadosalsan höftade jag ihop lite på måfå och den blev riktigt god till kikärtsbiffarna och pommesen. Så ett glas rött till och måltiden blev komplett.
 
 
 
 

För 4 port:
 
Kikärtsbiffar:
2 burkar kikärtor
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk hackad persilja
1 ägg
1 msk fiberhusk
1 krm coriander-chilikrydda
Herbamare örtsalt och nymalen peppar
 
Skölj av kikärtorna. Hacka lök och vitlök och mixa ihop alltihop. Rulla till bollar och platta till. Lägg i stekpanna och stek i smör och olivolja på medelvärme 3-5 minuter. Vänd flera ggr.
 
Sötpotatispommes:
2 sötpotatisar
2 msk olivolja
1 tsk ekologisk allroundkrydda
 
Skala sötpotatisarna och skär dem i pommesstora bitar och lägg i en bunke. Häll över oljan och kryddan och blanda om ordentligt med händerna så potatisen blir helt inoljad och kryddad. Lägg på en plåt eller ugnsfast form och in i ugnen 175 grader ca 25-30 minuter.
 
Avocadosalsa:
2 mogna avocados
1 liten rödlök
ca 10 körsbärstomater
1 dl mango (färsk eller fryst som tinats)
saften från 1 lime
1 msk hackad persilja
1 krm coriander-chilikrydda
½-1 krm chiliflakes (smaka av här hur starkt du vill ha!)
Herbamare och nymalen svartpeppar
 
Finhacka alla grönsaker och mangon och blanda ihop med limesaft och kryddor. Låt salsan stå kallt ett tag innan servering.