Älggryta med Madeiravin och crème fraiche

Älggrytor är nog bland det läckraste som finns att äta i grytväg. Så god smak på älgen som förstärks med goda ingredienser och att den dessutom är ekologisk gör ju saken bara bättre. Den här grytan är löjligt god. Testa!
 
 
Du behöver för 4 portioner:
400 g älgkött
1 gul lök
2 buljongtärningar
vatten
salt, svartpeppar
1 msk soja
lagerblad
1 dl Madeiravin
1 dl crème fraiche
3 stora morötter
 
Gör så här:
Putsa köttet och skär i små kuber (lite större än sockerbitar brukar vi göra dem så de blir klar snabbare). Fräs dem i smör/olja och lägg i en gryta. Fräs löken mjuk utan at bränna den och lägg i grytan. Häll på vatten så det täcker köttet och lägg ner buljongtärningar, soja, lagerblad, salt och peppar. Smaka av så det är lagom salt. Låt koka på medelvärme tills köttet är mört. Tar ca 40-60 minuter beroende på hur stora bitar man gör av köttet. När köttet börjar bli klart, smaka av igen med salt, soja och peppar. Häll i Madeiravinet och koka upp. Skala morötterna och skär i bitar och lägg ner i grytan. Låt dem bli mjuka men ändå krispiga. Häll på crème fraiche och låt det bli varmt. Smaka av.
 
Servera med en god sallad och matvete eller potatis.