Hej semester!

Nu åker vi bort en vecka så jag får se om det är tillräckligt bra wi-fi där så jag kan blogga lite om andan faller på. Om inte: ha en underbar jul!!! 

Smala saffransbullar

Här är så mina saffransbullar som jag testgjorde i söndags. Jag gjorde dem på Sukrin, och det känns att de inte är lika söta som vanliga saffransbullar, men de känns nyttiga och de här kan jag unna mig med gott samvete.
 
 Sonen har hjälpt till att baka, vilket kanske syns på t ex hans mini-snurror. ;)
 
För ca 35 bullar
50 g jäst
1 g saffran, gärna inlagd
75 g smör
250 g lättkvarg
5 dl valfri mjölk (jag tog vanlig mjölk)
sötning motsvarande 2 dl socker (jag tog Sukrin)
3 dl fullkornsdinkel
ca 15 dl siktat dinkel
 
Till pensling:
1 ägg
 
Dekoration
Russin eller små bitar av torkad aprikos
 
Så här gör du:
Smält smöret på svag värme. Häll i mjölken och värm upp till fingerljummet. Smula jästen i en bunke och häll sedan i den ljumma vätskan. Rör om tills jästen är löst. Tillsätt övriga ingredienser och häll i nästan allt siktat dinkelmjöl allt eftersom (spara en del till utbakningen) och arbeta minst 5 minuter i maskin. Strö över lite mjöl över´degen och låt jäsa övertäckt på dragfri plats till dubbel storlek. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda tills degen är smidig. Baka ut valfria kusar och lägg på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa igen övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med lätt uppvispat ägg och tryck ner lite russin (eller små bitar av torkad aprikos). Grädda ca 10 minuter tills bullarna fått fin färg. Ta ut och låt svalna på galler. 
 
Ca 155 kcal/bulle (beräknat på vanligt mjöl eftersom jag inte hittat dinkelmjöl i den databas jag använt mig av)

Mums med en kopp kaffe!

Förberedelse för lussebullarna - inlagd saffran

Idag hann jag inte baka några lussebullar, för vi åkte iväg och handlade och shoppade lite och var borta så länge så det blev dags att ockupera ugnen med mat istället för lussekatter. Men imorgon ska jag försöka hinna baka dem på morgonen innan vi åker iväg till Skansens julmarknad om vädret är okej.
 
Men först måste saffranet förberedas. Jag har två askar med saffran. den ena fick jag av mamma som sista födelsedagspresent innan hon dog, och den andra köpte vi i Jordanien förra julen. Jag älskar att köpa kryddor när jag är utomlands, och nu när vi åker till Egypten i jul så kommer jag nog hem med mer kryddor. 
 
Saffranet som vi köper är ju hela pistiller så de måste finfördelas, och det görs enklast med socker. Lägg saffranet med en sockerbit eller en tsk strösocker i en mortel och mortla tills det är ett fint pulver. Sedan lägger jag det i ett par msk konjak eller rom så det får dra ordentligt och få ur alla härliga smaker. Sedan får det stå. Det kan egentligen stå flera månader eller längre, men nu gjorde jag det inte i tid så det får bara stå tills imorgon. 
 
 
 
Det kommer bli världens godaste (och nyttigaste) saffransbullar imorgon. Återkommer med recept.