Fantastiska fisken med medelhavssmaker

I vår familj älskar vi fisk, så vi gör det ganska ofta. Här gjorde jag ett recept på fisk som jag bara älskar. Det här receptet innehåller både fetaost och crème fraiche, men om man väljer en havre- eller sojabaserad crème fraiche och utesluter fetaosten så går den att göra helt mjölkfri. Fetaosten innehåller ju ingen komjölk (läs ordentligt på förpackningen) så om man tycker att det är ok att äta får- eller getmjölk så kan man äta fetaosten.
Lägg 4 filéer torsk (eller annan vit fisk) i en smord ugnsform. Pressa ordentligt med citron över, salta och peppra. Skär tomater och lägg på fisken (nu hade jag bara körsbärstomater).
 
Blanda ihop: en burk crème fraiche, ett halvt till ett paket smulad fetaost (efter smak), 1 pressad vitlöksklyfta (eller mer beroende på klyftornas storlek och ens egen smak), finhackade soltorkade tomater efter smak, salt och peppar.
 
Klicka röran över fisken och in i ugnen. 175 grader tills röran fått fin färg och fisken är genomstekt. 20-30 minuter beroende på filéernas tjocklek och om fisken är tinad eller ej.
 
Servera med en härlig grekisk sallad och lite svarta oliver. MUMS!
 
Favorit i repris.
Lämna kommentar publicerat i Fisk, Lunch, Middag;
Taggar: Fetaost, Fisk, Fisk i ugn, Fiskgratäng, Medelhavet, Medelhavssmak, Soltorkade tomater

Smoothie med julsmak

Vare sig man vill det eller ej så kommer julen snart. Jag är en sucker för jul, men har de senaste åren känt ett ännu större behov av sol och värme den årstiden så vi har varit utomlands de senaste jularna. I år blir det också utomlands. Vi ska åka till Egypten och njuta av julen där istället. Första året vi åkte iväg (Teneriffa) så undrade vi hur barnen skulle ta det, men vi hade med oss en minijulgran i plast, julklappar och till och med grötris som jag kokade till tomtegrötfrukost i lägenheten. Ingen av dem klagade. De tyckte bara det kändes konstigt att det var julafton "och här badar vi i poolen". Ja. Det var konstigt. Men härligt. Jag själv är uppväxt med att fira jularna utomlands eftersom vi hade ett hus i södra Spanien som vi åkte till varje jul- och sommarlov (mamma var lärare). Så jag tycker att julstämningen handlar egentligen mer om vad man gör det till utifrån de villkor man har. Man kan ha en jul med julklappar och julmat i överflöd som känns fattig, eller en spartansk jul med familjen och ha det underbart. För mig är familjen viktigast, men jag vill också ha lite julkänsla, så vi tar med oss lite krimskrams att pynta rummet/lägenheten med. Sedan blir det väl inte direkt julskinka och gravlax vi kommer äta på julafton, men vad gör det. Jag njuter lika mycket ändå.
 
Såja. Det var dagens utläggning. Nu till dagens goding. En smoothie med pepparkakskryddor. Det om något ger en känsla av jul, och nu längtar jag till att baka pepparkakor och lussekatter. Ska bara hitta ett bra recept på det först.
Du behöver för ett glas:
2 dl valfri mjölk (jag tog mandel)
1 liten ekologisk banan
1 torkad dadel (ger lite extra sötma och en härlig knäckig smak)
1 msk mandelsmör
½ tsk pepparkakskrydda (eller typ 1 krm vardera av kanel, ingefära och nejlika) Smaka av! Börja med lite mindre och öka på om du tycker det blir för stark smak
 
Gör så här:
Mixa ihop allt. Vill du ha smoothien kall, lägg i en isbit eller lite fryst mango och mixa tillsammans med det andra. Servera gärna med en saftig clementin så är julkänslan total.
 
 




Kokosglass med världens godaste nyttiga kolasås

Fick en rejäl craving efter glass med kolasås och funderade på hur jag skulle göra den lite nyttigare. Jag gör inte glass så ofta, men testade i alla fall. Resultatet blev en lite iskristallig glass (som sorbet nästan... vad gjorde jag för fel??) men med gudomlig smak, och en kolasås som är så god så jag tjoade till för mig själv när jag smakade den. Sött och gott. Den här såsen kommer jag göra fler gånger, och nästa gång ska jag testa att bryta av det söta med lite saltkorn så det inte blir för sliskigt.
 
 
 
 
Kokosglass:
2,5 dl krämig kokosmjölk
2 äggulor
upp till ½ dl agavesirap (beroende på hur sött man vill ha det)
½ tsk vaniljpulver
 
Blanda ihop och lägg in i frysen. När det börjar frysa i kanterna ta ut lådan från frysen och vispa upp smeten med en gaffel och frys in igen. Har du en glassmaskin kör i den tills glassen är klar. 
 
Kolasås:
2,5 dl krämig kokosmjölk
1 dl kokosocker
½ dl agavesirap
½ tsk vaniljpulver
 
Lägg allt utom vaniljpulvret i en kastrull och låt koka upp. Sänk värmen och koka tills såsen är simmig och seg som en kolasås ska vara. Rör om hela tiden så det inte bränns. Det tog ca 30 minuter att koka ihop såsen. Låt vaniljen koka med sista minuterna.
 
Skeda upp glassen och häll den ljumna såsen över. Lägg bär efter egen smak över. Syrliga bär som vinbär eller björnbär är jättegott till den söta såsen.