En ny fas i livet

Idag blev min lilla bebis 18 år! 18 år!? Vad hände liksom?? Hon var ju nyss min lilla bebis som låg i min famn och nu är hon myndig?! Huvva, mamma hinner inte med i svängarna.
 
Hon var hos sin pappa nu så vi åkte dit på kvällen och firade henne. Det blev mat, tårta och presenter. Riktigt trevligt var det, och hon blev så nöjd med sina presenter.
 
Jag höll mig ganska bra med maten idag. åt bara en bit lasagne och ett glas vin och så tog jag en ganska liten bit tårta. Det känns bra att jag inte åt så mycket som jag kanske hade velat... Hehe.

Tomtebloss i tårtan. 

Ähh... ingen bra helg... Eller, inte matmässigt i alla fall...

Har haft en alldeles underbar helg med vänner och släktingar som trängts i vårt lilla hus, dels för att det manliga sällskapet skulle gå på Öl- och whiskymässan i lördags, men vi skulle också fira min fina, lilla, stora dotter som fyller 18 år imorgon! 
 
Vi åt en massa god mat, drack gott vin och snaskade både chips och godis. Japp, jag också. Jag försökte hålla mig till nötter och sånt, men samtidigt så var jag så superstressad över en uppgift i historia som jag behövde skriva klart i helgen och det fick mig att äta sämre än vad jag brukar göra. Stress är inte bra för min viktnedgång, det är då ett som är säkert! Usch. Jag måste lära mig att hantera stress på ett bättre sätt än genom att äta godis och chips. Jag får inte falla tillbaka i gamla, dåliga vanor igen utan jag måste lära mig att hitta ett nytt angreppssätt så jag inte trillar dit igen.
 
Idag har jag inte heller hunnit med varken träning eller ens gå ut och promenera. Vi har shoppat presenter till dottern och det tog större delen av kvällen. Sedan när vi kom hem så skulle jag göra klar min uppgift och skicka in den. Ångest över att den inte är tillräckligt bra, för det känns åt pipan dåligt. Hjälp mig hålla tummarna för att det räcker för godkänt... Imorgon kommer jag inte heller kunna träna eftersom det är sötaste dotterns 18-årsdag, så vi ska åka och fira henne hos hennes pappa imorgon kväll. Då blir det tårta bland annat... En tårta som är suuuupergod! Gulp!
 
Men nu är det dags att krypa i säng och sova lite. Det blir en lång dag imorgon och dessutom har den värsta stressen över uppgiften äntligen släppt nu när jag skickat in den.

Chiagröt

Nu har jag testat att äta chiagröt och det var en positiv upplevelse. En len gröt där fröna knastrade lite härligt när jag tuggade på dem. Själva fröna smakar ju ingenting, utan det är vad jag har till som ger smaken.
 
 
Chiafrön kommer från Mexico, och ordet "chia" kommer från ett ord som betyder "oljig". Om man lägger fröna i vätska bildas en gelé-ig hinna runt dem, precis som linfrön. Chiafrön innehåller en massa nyttigheter: omega 3, fibrer och proteiner t ex. Om man tar 2 tsk chiafrön får man i sig mer omega 3 än om man äter en normalstor laxfilé! Källa.
 
 
 
Jag använde mig av det här receptet som verkar vara det gängse:
2 msk chiafrön
2 dl valfri mjölk (t ex mandelmjölk, havremjölk eller liknande)
½ tsk vaniljpulver
 
 
Blanda ihop och rör om ordentligt. Man kan behöva röra om flera gånger under de närmsta minuterna för att det inte ska bli klumpar. Ställ in i kylen över natten.
 
 
Fröna sväller snabbt, så det går att använda gröten redan efter en halvtimme.
 
 
Imorse tog jag fram gröten och rörde om ordentligt innan jag tillsatte frukten. Jag tog lite hallon som jag blandade ner i gröten och tog lite mer på toppen. Skivade en ½ banan och strösslade med lite kokosflakes.
 

Det här tror jag går att göra hur mycket som helst av. Ikväll ska jag testa med kanel och vanilj i mjölken och ha mer banan istället för hallon. Vi får se vad jag bestämmer mig för imorgon bitti. Men helt klart är att jag ska testa många andra varianter av det här spännande fröet.

Har ni testat chia och kan dela med er av något spännande recept?