Godaste kåldolmarna på savoykål och älgfärs

Vi fick ju ett huvud med savoykål i veckans Ekolådan, och idag tänkte jag att jag gör lite kåldolmar på kålen. Både maken och jag ÄLSKAR kåldolmar så det var en festmåltid i vårt hus ikväll. Nu blev det inte så himla många dolmar, så av de små innerbladen på kålhuvudet så gjorde jag en liten kålpudding som sonen åt istället (efter att kålen skrapats bort).
Det här behövs för 4-6 portioner:
1 huvud savoykål
500 g färs (jag gjorde på älgfärs)
1 gul lök
2 tsk smör
3 dl kokt fullkornsris
2 ägg
Herbamare örtsalt
nymalen vitpeppar
½ tsk malen kryddpeppar
1-2 tsk smör
2-3 dl kokvatten från kålen
1 tsk fond av grönsak eller kött
1 tsk agavesirap
 
Såsen:
4 dl kokvatten från kålen
1 tsk grönsaksfond eller köttfond
1 tsk soja
Herbamare och nymald vitpeppar
Maizena mörk redning
en "dutt" agavesirap
 
Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Skölj kålhuvudet och ta bort de yttersta bladen. Koka upp vatten i en stor kastrull och salta det. Lägg ner kålhuvudet med stocken uppåt och låt koka på svag värme ca 10 minuter. Ta upp och spara kokvattnet till såsen och till dolmarna. Spola av kålhuvudet med kallvatten så bladen går att ta lös utan att bränna fingrarna. Skär bort den nedersta, grova delen av bladnerven.
 
Smörj en ugnsfast form med hälften av smöret. Sätt riset att koka så det hinner svalna, om du inte använder överblivet ris som finns i kylen. Hacka löken fint och fräs i resten av smöret tills löken blir genomskinlig (pass upp så det inte blir för brynt) och ställ åt sidan att svalna. Lägg färsen i en bunke, blanda ner äggen, löken, riset och kryddorna. Stek gärna en liten bit av färsen för att se om det är lagom kryddat. Justera gärna kryddningen med mer kryddor.
 
Lägg en liten korv av färsen (ett par msk beroende på kålbladets storlek) i ett kålblad och gör ett paket av det. Lägg dem med skarven nedåt i ugnsformen. Fortsätt tills kålen tar slut, eller att bladen blir så små att det blir svårt att göra bra dolmar av dem. Smält lite smör och ringla över dolmarna.Ställ i ugnen på nedersta fasen i ca 45 minuter. När halva tiden återstår, häll på en blandning av kålvatten, grönsaksfond och agavesirap över dolmarna. Lägg aluminiumfolie över så de inte blir så brända (nu blev mina lite brända ändå...).
 
Kasta inte de små innerbladen! Strimla dem och fräs lätt i smör och ringla över lite agavesirap. Lägg resterna av färsen i en smord form och platta till lite. Strö kålfräset över och in i ugnen i ca 15 minuter tills färsen är genomstekt. Och vips så har du en liten kålpudding också som bonus.
 
Gör en sky-sås på kokvattnet, fond, soja och maizenaredning. Smaka av med Herbamare och vitpeppar och en dutt agavesirap.
 
Servera dolmarna med såsen, kokt potatis och rårörda lingon.
 
 
 

Kålpuddingen som jag gjorde av resterna från både färsen och innerbladen av kålen.